Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα πνίγουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο


Από την Αυγή, 23.02.2010

Βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων από παλιούς υπολογιστές, οθόνες, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές, τηλεοράσεις, πνίγουν τον κόσμο, με τους πιο φτωχούς να είναι και πάλι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον νέο αυτό τοξικό εφιάλτη, καθώς δεν διαθέτουν υποδομές και υπόβαθρο γνώσης για να τον διαχειριστούν.

Αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, προειδοποιεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωστή συλλογή και ανακύκλωση των τοξικών υλικών των ηλεκτρονικών «σκουπιδιών».

Η έκθεση επισημαίνει ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανακύκλωσης των υλικών αυτών στις φτωχότερες χώρες, όπου η όποια διαδικασία συχνά διεξάγεται υπό επικίνδυνες συνθήκες και από ακατάλληλους φορείς.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα δέκα χρόνια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σύμφωνα με την έκθεση ο πλανήτης παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, στα οποία συγκαταλέγονται υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα, κάμερες, ψυγεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοράσεις κ.ά. Η Κίνα παράγει περίπου 2,3 τόνους ηλεκτρονικών «σκουπιδιών» ετησίως και παρά το γεγονός ότι έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αποβλήτων παραμένει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος για την «απόθεση» αποβλήτων από τις ανεπτυγμένες χώρες. Στη Νότια Αφρική και την Κίνα, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 200-400% σε σχέση με το 2007, ενώ στην Ινδία η αύξηση θα φτάσει το 500%.

«Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών δεν είναι απλώς σημαντική, είναι απολύτως επείγουσα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) Ασίμ Στάινερ.

Η έκθεση στα τοξικά χημικά των ηλεκτρονικών αποβλήτων – στα οποία περιλαμβάνονται μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, χρώμιο – μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, να επηρεάσει τους νεφρούς και το ήπαρ και να προκαλέσει νεοπλασίες.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Πάκετ της Basel Action Network, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αντιμάχεται το διεθνές εμπόριο τοξικών αποβλήτων, τεράστιες ποσότητες παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών εξάγονται στην Κίνα επί χρόνια, όπου οι άνθρωποι «χειρίζονται υλικά της κοινωνίας της πληροφορίας με τεχνολογία λίθινης εποχής».

«Στην Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, αλλά σε και άλλες χώρες, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία θα αυξάνονται συνεχώς αν η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων παραμείνει στα χέρια ερασιτεχνών και ανεπίσημων παραγόντων», κατέληξε ο Πάκετ.

Η έκθεση του UNEP, που φέρει τον τίτλο «Μετατροπή ηλεκτρονικών αποβλήτων σε πόρους», δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 100 χώρες θα συμμετάσχουν σε τριήμερη σύνοδο που αρχίζει αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου