Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου...
Το παρόν ιστολόγιο εγκαταλείπει την Αθήνα προς αναζήτηση αυτοσυγκέντρωσης. Επιστρέφει τον Αύγουστο. Ίσως πιο ζωντανό, πιο πεισματάρικο, αλλά και πιο γαληνεμένο. Ας είναι αυτό το καλοκαίρι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις αυταπάτες με τις οποίες ζήσαμε για χρόνια...
Η εποχή της καρικατούρας
Από τη Ρήξη Ιουλίου - Αυγούστου
Της Μαρίας Πολυκάρπου
Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο:
● Το διαδίκτυο έχει γεμίσει κυπατζήδες. Ιστολόγια σε διατεταγμένη υπηρεσία, με ένα σωρό «καθρέφτες», αναλαμβάνουν το έργο το καλό: να υιοθετούν ό,τι αντιτίθεται, έστω υποτυπωδώς, στην κυρίαρχη προπαγάνδα των νεοκατοχικών της κυβέρνησης και να στέλνουν στην πυρά όποιον ξεφεύγει από το ενδεδειγμένο όριο. Να ελεεινολογούν τον Γιωργάκη και πίσω από την κουρτίνα να κάνουν τις δουλειές του.
Ετοιμάζουν την αναδιάρθρωση χρέους
Από Το Ποντίκι, 08.7.2010, όπου δημοσιεύθηκε και το σκίτσο του Πάνου
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Όλα δείχνουν ότι η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους όχι μόνο έχει ξεκινήσει, αλλά βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Αυτή η αναδιαπραγμάτευση γίνεται υπό την άμεση εποπτεία του ΔΝΤ και κυρίως της ΕΚΤ, η οποία αγωνίζεται να απεξαρτήσει τις βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως τις γαλλικές) από το ελληνικό χρέος, ώστε μια επιμήκυνση του χρόνου εξυπηρέτησης των ομολογιακών δανείων της Ελλάδας να μην επηρεάσει την ήδη εύθραυστη κατάστασή τους.
Στα σκαριά ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συμμαχία…
Από τον Σκακιστή
Πρόσφατα το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόγνωσης Stratfor παρουσίασε σε ανάλυσή του τα γεωπολιτικά της Ελλάδας. Στην εν λόγω ανάλυση προβάλλεται το καταστροφικό σενάριο της πτώχευσης, της εξόδου από το ευρώ και της αδυναμίας της χώρας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από το 1820, σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, η Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε τόσο μόνη όσο σήμερα.
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Επιστροφή στη δεκαετία του '60
Το φωτογραφικό από το Γρέκι, όλα τα λεφτά... Άλλωστε με τρεις κι εξήντα πώς να μιλάμε για πραγματικά λεφτά!
«Απασφαλισμένοι», άρα επικίνδυνοι...
Από topontiki.gr
Του Δημήτρη Μυ
Το (απ)ασφαλιστικό νομοσχέδιο τελικά θα ψηφιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνημένη και προαποφασισμένη – μετά την ενδελεχή συνεργασία κυβέρνησης, ΔΝΤ και Κομισιόν – «ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων». Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τον ορθολογισμό που επιβάλλουν τα συμφέροντα των αγορών. Σε μια τέτοια περίπτωση – κατά κανόνα – οι ανθρώπινοι πόροι είναι χαμένοι από χέρι...
Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
Σκοτώνει και η πρέζα της «δημοκρατίας» σας, κ. Καστανίδη
Θυμίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «πράσινη ανάπτυξη», τη «νέα Ελλάδα της δημιουργίας», τα «κίνητρα» και τη «στήριξη» ώστε να ενισχυθεί «ο κόσμος της υπαίθρου» και «τα χωριά να μην ερημώσουν». Στην πράξη, λίγους μήνες μετά, το «όραμα» που νίκησε στην κάλπη ξεφούσκωσε μέσα σε επείγοντα μέτρα και περικοπές και το «σοσιαλιστικό» σκάφος χάθηκε για πάντα στα βάθη του ΔΝΤ, των τραπεζών και των μνημονίων.
Ο μισός πληθυσμός της χώρας παραμένει εγκλωβισμένος και όμηρος μιας πόλης φυλακής όπως η Αθήνα και τα χωριά παραμένουν στο δικό τους σκοτάδι, την εγκατάλειψη και την απομόνωση. Έτσι έγινε και με τους χρήστες τοξικών ουσιών.
Πού είναι οι γυναίκες;
Του Yves Simon*
(Το κείμενο αυτό το βρήκα στην ange-ta, η οποία το μετέφρασε από τη Monde, 19.06.2010)
Σύμφωνα με τον Αμάρτυα Σεν, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, εκατό εκατομμύρια γυναίκες απουσιάζουν σήμερα από τον κόσμο μας! Ναι, σωστά διαβάσατε!! Εκατό εκατομμύρια γυναίκες δηλώνουν απούσες. Πού είναι; Εξαφανισμένες, ακρωτηριασμένες, ναρκωμένες με μεθαμφεταμίνες, πεθαμένες από υποσιτισμό και από έλλειψη φροντίδας, από μελαγχολία ή από AIDS, πριν να φθάσουν στην ηλικία του ενός έτους.
Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Οι δημοσκοπήσεις και ο χορός του Ζαλόγγου
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η δημοσκόπηση της Κάπα Research για Tο Βήμα της Κυριακής δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. Εξ άλλου αποτυπώνει ένα πολιτικό κλίμα το οποίο είχε αρχίσει να εμπεδώνεται ήδη από τις ευρωεκλογές του 2009, όταν η αποχή εκτινάχθηκε πάνω από το 47% χτυπώντας το καμπανάκι για τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης.
Στις βουλευτικές της ίδιας χρονιάς όλοι κατάλαβαν ότι αυτό το σύστημα πήρε, στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, μια τελευταία ευκαιρία. Παράλληλα, σε ελάχιστο χρόνο, ήρθε ένα ακόμη μήνυμα: ότι τα πολιτικά τζάκια τελειώνουν.
Κυριακή 4 Ιουλίου 2010
To Ioυλιανό πραξικόπημα του Γεωργίου Παπανδρέου
Από την Αυγή
Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Δημήτρη Χρήστου
* Κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων σε ένα και μόνο νομοσχέδιο. Δεν πάει πολύ;
Δυστυχώς, μαζί με την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, έχουμε και την κατεδάφιση του συντάγματος και κάθε, σχεδόν, ίχνους δημοκρατίας. Η κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο πάει να γυρίσει την Ελλάδα κοινωνικά και εργασιακά έναν και πλέον αιώνα πίσω. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εφαρμόζει μεθόδους τρόμου και «ηλεκτροσόκ» σε βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Είναι η Ελλάδα μια νέα Αργεντινή;
Από Το Ποντίκι, απ' όπου και το σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
«Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;». Με αυτόν τον τίτλο δημοσίευσε ο Χοσέ Μπαριονουέβο στους γερμανικούς Financial Times (20.6) ένα άρθρο σχετικά με το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα. Ο κύριος αυτός ήταν το 2005 επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Barclays Capital, η οποία ήταν μία από τις εταιρείες που διαχειρίστηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Οι «ανταρσίες» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τείνουν να αποτελέσουν την καθημερινή ατραξιόν της απρόσκοπτης εφαρμογής του Μνημονίου που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους δανειστές - επιτηρητές της Ελλάδας. Σε κύριο εκφραστή ενός είδους «εσωτερικής» αντιπολίτευσης τείνει να αναδειχθεί η Βάσω Παπανδρέου, η οποία μόλις χθες σήκωσε ένα ακόμη «μπαϊράκι» στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.
Σενάρια «εθνικής σωτηρίας»
Από την Αυγή
Μέσα από τα συντρίμμια της οικονομίας και τις πιέσεις για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος ενεργοποιούνται δυνάμεις προκειμένου να ανασυγκροτηθεί το δικομματικό σύστημα, με ραχοκοκαλιά τις δυνάμεις που υποστηρίζουν ή ανέχονται το Μνημόνιο.
Τι αίτημα είναι η άρνηση του χρέους;
Ένα αποκαλυπτικό «ταξίδι» από το 18ο αιώνα μέχρι τη θηλιά ΔΝΤ - Ε.Ε.
Από τον Δρόμο
Του Δημήτρη Καζάκη
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του όλους τους δημοσιογράφους και τους σώφρονες πολιτικούς όλων των κομμάτων να «εξηγήσουν» στον αφελή λαό τι καταστροφή θα ήταν αν τολμούσε η Ελλάδα να αρνηθεί το χρέος και να φύγει από το ευρώ.
Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010
Αδυναμία αποπληρωμής δανείων από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερώτηση προς τη Λούκα Κατσέλη και τον Γ. Παπακωνσταντίνου με θέμα «Αδυναμία αποπληρωμής δανείων δηλώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, οι οποίοι διαπιστώνουν τα εξής ζοφερά:
Υποτελείς και στον «σουλτάνο»;
Από topontiki.gr
Το περασμένο διήμερο το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Çeșme προχώρησε σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή «υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος», 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης και 8 μίλια από τις ακτές της ελληνικής Θράκης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γίνονται τέτοια πράγματα και στην εποχή του Γιώργου Παπανδρέου και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης;
Το ξεπούλημα της ελληνικής «αποικίας»
Από τον Σκακιστή
Η Ελλάδα, καθώς δανείζεται μόνο και μόνο για να πληρώνει τόκους παλαιότερων δανείων, έχει «βαρέσει κανόνι». Οι πιστωτές της έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους (ελεγχόμενης χρεοκοπίας). Με άλλα λόγια η εκποίηση ελληνικής δημόσιας περιουσίας υπέρ των πιστωτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η Τρίτη Παγκόσμια Ύφεση είναι εδώ
Το κόστος της για την παγκόσμια οικονομία και τα εκατομμύρια ανέργους θα είναι τεράστιο
Από τους New York Times. Αναδημοσίευση από Το Βήμα, 29.6.2010
Του Πολ Κρούγκμαν
Η οικονομική ύφεση (recession) είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ η μακροχρόνια ύφεση (depression) – το λεγόμενο και «κραχ» – πολύ σπάνιο. Εξ όσων γνωρίζω υπήρξαν μόνο δύο εποχές στην οικονομική ιστορία που περιγράφηκαν ευρέως ως Μεγάλες Υφέσεις: τα έτη αποπληθωρισμού και αστάθειας που ακολούθησαν τον χρηματιστηριακό πανικό του 1873 και η μαζική ανεργία που ακολούθησε τη χρηματοοικονομική κρίση της περιόδου 1929-1931.
Πρόταση για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ
Από το EMEA Business Monitor
Της Ειρήνης Κοσμά
Παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ ζητούν με κείμενο υπογραφών 430 Έλληνες οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί. Το κείμενο επισημαίνει ότι: «Η προσφυγή στο μισητό ΔΝΤ ισοδυναμεί με κοινωνικό όλεθρο γιατί θα προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας και συνεχή μέτρα λιτότητας, καθώς η ύφεση θα οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση τα δημόσια έσοδα».
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μέλος της Συνέλευσης Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών για παύση πληρωμών και δημοσιογράφος, εκφράζει την πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι ζοφερό, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)