Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ ως κατοικίδιο


Από topontiki.gr

Της Βάλιας Μπαζού

Το μεσημέρι της Κυριακής άκουσα μια πολύ εκκεντρική πολιτική ανάλυση για το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας. Όπως μου είπε ένας ηλικιωμένος οικογενειακός φίλος, το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει χαρακτηριστικά pet, κατοικίδιου σκύλου και μάλιστα του τύπου εκείνων των pet, που ταυτίζονται απόλυτα με το αφεντικό τους.

Για να καταλάβεις, μου είπε, τι εννοώ, σκέψου την τελευταία συμπεριφορά του, που εκφράστηκε με διάφορες κορώνες ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης μόνον εάν στο κυβερνητικό σχήμα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί, θα αρνηθεί τη συμμετοχή του και το ΠΑΣΟΚ.


Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, μου επεσήμανε, έχει αναπτύξει και η Μπέμπα, η σκύλα μου... Εάν δεν βγω από το σπίτι δεν βγαίνει που να της έχω αφήσει όλες τις πόρτες και όλα τα παράθυρα ανοικτά. Εάν με δει, όμως, να βάζω τα παπούτσια δεν μπορούν να την κρατήσουν ούτε τριάντα κρεμανταλάδες.


Εν ολίγοις, μου είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί σε κατοικίδιο και το μόνο που κάνει είναι να παλινδρομεί μεταξύ δυο αφεντικών: του μνημονίου και του Τσίπρα!

Η εξαιρετικά τραβηγμένη άποψη του κ. Δημήτρη, δεν βρίσκεται, όμως, τελείως στον αέρα, εάν θυμηθούμε σε fast forward, τι έχει συμβεί τα τελευταία δυο χρόνια, τι επιλογές έκαναν και με ποιόν τρόπο τις υποστήριξαν.

● Με ποιους επέλεξαν να συγκρουστούν και ποιους επέλεξαν να προφυλάξουν, όσο ψηλά και όσο χαμηλά κι αν βρίσκονταν.

● Τι «μεταρρυθμίσεις» επέλεξαν να προωθήσουν και ποιες μεταρρυθμίσεις χωρίς εισαγωγικά έβαλαν στον πάτο του συρταριού.

● Σε ποιους μιλούσαν για τη σωτηρία της πατρίδας και ποιους – όσο ψηλά και όσο χαμηλά κι αν βρίσκονταν – καθησύχαζαν για τη σωτηρία της παρτίδας.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την εκκεντρική πολιτική ανάλυση του ηλικιωμένου οικογενειακού φίλου, φαίνεται ότι επιλέγει να μην γίνει το κατοικίδιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παραμείνει το κατοικίδιο του μνημονίου... Ποιος ξέρει, ίσως κάποιοι θύμισαν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την γκάφα του μακαρίτη υπουργού Εργασίας της Ν.Δ., του Λάσκαρη, ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε καταργήσει την πάλη των τάξεων...

Γιατί το ΠΑΣΟΚ φλέρταρε με την απόλυτα σουρεαλιστική πρόταση να καταργήσει, με μια δήλωση, τη βασική κοινοβουλευτική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, που μετουσιώνεται στο σχήμα «κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση».

Δυστυχώς, όμως, η μετάλλαξη ενός μέχρι πρότινος κυρίαρχου πολιτικού κόμματος σε pet δεν έχει επιστροφή, είναι αδιέξοδη. Γιατί οι συμπεριφορές που διαμορφώνει μετατρέπονται σε γενετικές και οι συμπεριφορές που εισπράττει εξελίσσονται σε φυσικά αντανακλαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου