Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σπρώχνουν την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα


Παγκοσμιοποιείται η κρίση χρέους μετά την υποβάθμιση της Ιαπωνίας – μπαράζ παρεμβάσεων ΔΝΤ - ΟΟΣΑ

Από τη SofokleousIn

Του Χρήστου Φράγκου

Σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη τείνει να εξελιχθεί η παγκόσμια πλέον κρίση χρέους, καθώς, εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και η Ιαπωνία έχει διογκωμένο χρέος και αναιμική ανάπτυξη. Όσο μάλιστα η Ευρώπη αρνείται πεισματικά να τυπώσει φρέσκο χρήμα και η ποσοτική χαλάρωση δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι συνθήκες θα επιδεινώνονται παγκοσμίως.


Τελευταία πράξη ήταν η υποβάθμιση της Ιαπωνία από τη Fitch, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ικανοποιητικός, ενώ το χρέος παραμένει σταθερά υψηλό. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν μέμφονται, όπως αποδεικνύεται, το μεγάλο δημόσιο χρέος, αλλά τον συνδυασμό υψηλού χρέους και αναιμικής ανάπτυξης.


Όπερ σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και αναπτυξιακό: είτε τα κεφάλαια που αντλούνται από τον δανεισμό δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία είτε οι αγορές δεν αφουγκράζονται σωστά τις ανάγκες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα το επιπλέον εισόδημα να μην διοχετεύεται στην κατανάλωση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαρκής ανασφάλεια, που προκαλείται είτε λόγω οικονομικής είτε λόγω γεωπολιτικής κρίσης, δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών που ευνοούν την κατανάλωση. Συνεπώς όπου τα εισοδήματα αυξάνονται δεν υπάρχει διάθεση κατανάλωσης.

Η αποταμίευση συσσωρεύει πλούτο και κεφάλαιο σε συντηρητικά χέρια, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύεται επαρκής ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε αφυδάτωση πολλούς κλάδους και προκαλώντας διαδοχικά σοκ στο σύστημα.

Με αφορμή την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη και με πολιορκητικό κριό τα προβλήματα που δημιουργεί η ελληνική κρίση, διεθνείς οργανισμοί και δεξαμενές σκέψεις (think tanks) προωθούν το σενάριο της εκτύπωσης φρέσκου χρήματος από την ΕΚΤ. Το εγχείρημα είναι δύσκολο λόγω των γερμανικών αντιδράσεων, αλλά η δυναμική της κατάστασης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ντε φάκτο αποδοχή του.




Οι παρεμβάσεις

Από τον καιρό του Στρος Καν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρούσε μια προοδευτική στροφή, η οποία, όπως φαίνεται τώρα, εδραιώνεται. Το ΔΝΤ προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό πιέσεων γύρω από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια και εισρεύσει χρήμα στην αγορά.

Η τελευταία παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη ζητά ευθέως από τις τράπεζες φθηνότερα επιτόκια και πιο χαλαρούς όρους, ενώ καλεί την ΕΚΤ να συνεχίσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ΟΟΣΑ, παρεμβαίνοντας ευθέως στην ευρωπαϊκή αντιπαράθεση για την κρίση χρέους, ζητά με έκθεσή του την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που αρνείται σθεναρά το Βερολίνο.

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και γενικότερα η πληθωριστική τάση των τιμών στην ενέργεια ανακόπτουν την αναπτυξιακή δυναμική. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος του χρήματος καταγράφεται η βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές ενέργειας.

Τα στοιχεία αυτά σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τις οικονομίες και τις χώρες που διέρχονται κρίση και τις οδηγούν νομοτελειακά σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με διεθνείς οίκους και αναλυτές η λύση εντοπίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής με αποφάσεις για εκτύπωση φρέσκου χρήματος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η περίοδος αυξημένου πληθωρισμού, που θα ακολουθήσει, θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη ανάκαμψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου