Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Bloomberg: Η νέα κυβέρνηση και ο... Dr. House


Από το Euro2day

Η προσπάθεια της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα μοιάζει πλέον με επεισόδιο της σειράς Dr. House, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του Bloomberg. Όπως αναφέρουν, «αν έχετε δει τη σειρά, γνωρίζετε τι γίνεται: ένας αναξιόπιστος ασθενής με ανησυχητικά συμπτώματα (Ελλάδα) παρακολουθείται από έναν επικεφαλής γιατρό με αντικοινωνική συμπεριφορά (η τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Προκύπτουν διάφορα περιστατικά όπου ο ασθενής κοντεύει να πεθάνει ή δείχνει μια ψεύτικη ανάρρωση».


Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θεωρητικά θα πρέπει να προσφέρουν μια ευκαιρία για θεραπεία, εκτιμούν. Τα πολιτικά κόμματα, που από τον Νοέμβριο έχουν αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, έχουν τώρα την ευκαιρία να διασφαλίσουν τη λαϊκή εντολή για αναμόρφωση.

«Η πρόγνωση δεν είναι και τόσο καλή. Και αυτό γιατί τα δύο βασικά κόμματα – η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – αποτελούν μέρος του προβλήματος. Στα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, ξόδεψαν αφειδώς στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια ψέματα για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που προέκυψαν. Επίσης, απέτυχαν να αναδιαρθρώσουν τη διογκωμένη και δυσλειτουργική δημόσια γραφειοκρατία.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι κανένα κόμμα δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το πρόγραμμα λιτότητας που έπρεπε να αποδεχθεί για την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να λάβει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Έχουν δαπανήσει υπερβολικά μεγάλο μέρος των προεκλογικών τους εκστρατειών σε υποσχέσεις εύρεσης τρόπων βελτίωσης της συμφωνίας και πολύ λίγο χρόνο για να εξηγήσουν στους Έλληνες τα σκληρά πράγματα που πρέπει να κάνουν και γιατί», σημειώνουν.

Κατά τους συντάκτες του Bloomberg, «δεν είναι έκπληξη ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα χάσουν περίπου το ήμισυ του συνηθισμένου μεριδίου των ψήφων τους, που θα κατευθυνθούν σε μικρά, νέα ή ακραία κόμματα. Το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι είτε μια προβληματική κυβέρνηση συνασπισμού είτε η επανάληψη της ψηφοφορίας.

Αυτό είναι προβληματικό διότι η Ελλάδα έχει μέχρι τον Ιούνιο να οριστικοποιήσει το πώς θα προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό, που θα αγγίζουν το 5,5% του ΑΕΠ για το 2013 και το 2014. Αν δεν καταφέρει να το κάνει, η τρόικα μπορεί να κόψει τη χρηματοδότησή της».

«Από αυτήν τη δυσλειτουργική κατάσταση της Ελλάδας, όμως, μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό. Αν η όποια νέα κυβέρνηση μπορέσει να δείξει έστω και ελάχιστη ικανότητα, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη με μερικές απλές αλλαγές.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την ανακάλυψη που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας: βρήκε 200.000 άτομα που έπαιρναν παράνομα συντάξεις – πολλοί από αυτούς είχαν πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% των Ελλήνων συνταξιούχων αλλά και σε πιθανή εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους. Το ποσοστό των ανείσπρακτων φόρων πέρυσι ανερχόταν σε 72%, έναντι του μέσου όρου 12% για τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό αντιπροσωπεύει τεράστια πιθανά έσοδα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα» επισημαίνουν.

Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα κινήθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς για να διορθώσει αυτά τα εμφανή προβλήματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τη φαινομενικά απλή διαδικασία της διασταύρωσης των ονομάτων των συνταξιούχων με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μοιάζει με κραυγή απελπισίας – ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διόρθωση του φορολογικού συστήματος, μιας προτεραιότητας την οποία το ταμείο ομολογεί ότι απέτυχε να υλοποιήσει.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι πράγματα που χρειάζεται να κάνει για δικό της όφελος και όχι για όφελος της Γερμανίας, και ασχέτως περικοπών στις δαπάνες. Ο δείκτης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ό,τι αφορά την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης κατατάσσει την Ελλάδα στην 100ή θέση, κάτω από την Υεμένη.

Η Λετονία, που κατατάσσεται στην 21η, υπέστη πολύ εντονότερη πτώση του ΑΕΠ σε σχέση με την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, όμως ήδη ανακάμπτει (και όχι από σύμπτωση).

«Θα ήταν πολύ άδικο να πούμε ότι οι Έλληνες και η κυβέρνησή τους δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2009 έχουν μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) κατά περισσότερο από 8% του ΑΕΠ και τη μονάδα κόστους εργασίας κατά 9,5%. Έχουν πραγματικά στερηθεί: η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 13% από τότε που ξεκίνησε η κρίση και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4-5% φέτος» τονίζουν.

Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό του δημόσιου τομέα κατά τουλάχιστον 150.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερο από το ένα πέμπτο, μέχρι το 2015, θα μειώσει τον κατώτατο μισθό κατά 22% (και περαιτέρω 10% για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και ότι θα απελευθερώσει 20 κλειστά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις υποσχέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, οι περικοπές δαπανών που απαιτεί η τρόικα είναι υπερβολικά δραστικές και έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πτωτικό οικονομικό σπιράλ. Όμως αν εκείνη θέλει να έχει τον χρόνο και τα χρήματα που χρειάζεται για να ανακάμψει πρέπει να δείξει ότι είναι και πρόθυμη και ικανή να εκτελέσει πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι εμφανώς προς όφελός της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις εκλογές με ποσοστό λίγο περισσότερο από το 20% των ψήφων και ότι περισσότερα από 10 διαφορετικά κόμματα – από τη νεοφασιστική Χρυσή Αυγή μέχρι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος – θα περάσουν το ποσοστό του 3% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή. Αν μπορέσει να βγει κάποια κυβέρνηση, τότε αυτή θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους. Αν όχι, τότε ο Dr. House μπορεί πολύ απλά να αποσυνδέσει το μηχάνημα» καταλήγουν οι συντάκτες του Bloomberg.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου