Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ψευδαισθήσεις και αίτημα για αλλαγή


Από Το Ποντίκι 3.5.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Στην κάλπη κατά κανόνα κατατίθενται ψευδαισθήσεις. Το «σύστημα» έχει φροντίσει για τη χειραγώγηση και τις εναλλακτικές, αν κάτσει καμιά στραβή. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, η «στραβή» έχει ήδη κάτσει και έχει διαλύσει την οικονομία της χώρας, την κοινωνία της και το κυρίαρχο πολιτικό της μοντέλο. Με άλλα λόγια, το εγχώριο μεταχουντικό σύστημα εξουσίας πνέει τα λοίσθια.


Στη θέση του εκκολάπτεται ένα διάδοχο «σύστημα», του οποίου η εξουσία απορρέει από την ισχύ των δανειστών και τη θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που οι κυβερνήσεις των δυόμισι χρόνων υπέγραψαν. Το κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα που θα απαντηθεί την Κυριακή είναι αν ο ελληνικός λαός θα προσφέρει σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις τη δυνατότητα επιβίωσης.


Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, από την κάλπη θα βγει η διαφωνία της πλειονότητας του ελληνικού λαού με την πολιτική των μνημονίων. Πρόκειται, ωστόσο, για μια διαφωνία κατακερματισμένη, άναρθρη, ασχημάτιστη. Ταυτόχρονα, από την κάλπη θα βγει και η δυνατότητα των μέχρι τώρα συγκυβερνώντων να συνεχίσουν τη «δουλειά».

Δεδομένων των συνθηκών, βάσιμα μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ότι αυτή η δυνατότητα θα μετασχηματιστεί σε εντολή των δανειστών, την οποία δύσκολα θα αγνοήσουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς εγγράφως έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να πολιτεύονται στο πλαίσιο των μνημονίων. Κάπως έτσι θα αποτραπεί η «ακυβερνησία»...

Ωστόσο στην κάλπη, στην προκειμένη περίπτωση, δεν θα κατατεθούν απλώς ψευδαισθήσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα περιγράψει το αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού για αλλαγή πορείας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη, για αξιοπρεπή διαβίωση, για ελπίδα και προοπτική.

Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας, η οποία – όπως συμβαίνει κατά κανόνα – δεν εμφορείται εκ προοιμίου από επαναστατικά ιδεώδη και ανατρεπτικές διαθέσεις, εκτός αν φτάσει στο «αμήν». Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος είναι το πολιτικό στοίχημα των επόμενων ετών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου