Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το φάντασμα της Lehman επιστρέφει στις αγορές


Από το Euro2day

Του Θανάση Σταυρόπουλου

Τρία χρόνια και λίγες μέρες έχουν συμπληρωθεί από την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers, όμως οι μνήμες του παρελθόντος φαίνεται να ξυπνούν εκ νέου και η ανησυχία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα χτυπάει «κόκκινο», που μεταφέρεται και στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Υπερχρεωμένα κράτη και τραπεζικός κλάδος βάδισαν χέρι - χέρι για πολλά χρόνια, αλληλοκαλύπτοντας τις αδυναμίες τους, όμως φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να τεθούν σε ευθεία αμφισβήτηση από τις αγορές.


Το «βραδύκαυστο φυτίλι» άναψε λίγους μήνες πριν, όταν η Standard & Poor's υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και η Ιαπωνία.


Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την προηγούμενη Παρασκευή, απόρρητη έκθεση ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο νέας πιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, που μπορεί μάλιστα να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία, προχώρησε η Moody's.

«Πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των γερμανικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Standard & Poor’s.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός, υποστήριξε ο επικεφαλής της Pimco κ. El Erian. «Βρισκόμαστε σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική που ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη κινούνται ολοταχώς προς την ύφεση, εκτιμούν οι HSBC και η Capital Economics. Μάλιστα οι δύο οίκοι προειδοποιούν ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και να μην παρασύρονται από τυχόν περιστασιακά ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America - Merrill Lynch. Τον κίνδυνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία επισημαίνει μάλιστα η Credit Suisse.

Ακόμα και η δική μας National Sec. σε πρόσφατη έκθεσή της τόνισε ότι, παρά τη σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων, δεν θα συνιστούσε τοποθετήσεις σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μάχη για την επίτευξη των στόχων για το 2011, παραδέχθηκε η Deutsche Bank διά στόματος του οικονομικού της διευθυντή Stefan Krause, που επισημαίνει ότι το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά. Ο κ. Krause διευκρίνισε ότι είναι σχεδόν ανέφικτο για τις τράπεζες να πάρουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρίς παροχή εγγυήσεων.

Η Moody's υποβάθμισε τις αξιολογήσεις τριών αμερικανικών τραπεζών, της Citigroup, της Bank of America και της Wells Fargo, εκφράζοντας ανησυχίες για τη δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τις στηρίξει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, η Standard & Poor's προχώρησε και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 7 Ιταλικών τραπεζών και πιο συγκεκριμένα των Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Findomestic Banca, Banca IMI, Banca Nazionale del Lavoro, Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo και Cassa di Risparmio κατά μία βαθμίδα και μάλιστα με αρνητικό outlook. Επίσης υποβαθμίστηκε το outlook από «σταθερό» σε «αρνητικό» για οκτώ ακόμη ιταλικές τράπεζες εκ των οποίων και η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν περίπου 300 δισ. ευρώ σε δυνητικές ζημιές από την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμα και η πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να διευρύνει το φάσμα των χρεογράφων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι ως εγγυήσεις για να λάβουν πιστώσεις, ακόμα και αν αυτά δεν είναι αποδεκτά από τις πρωτογενείς αγορές, είναι μία ακόμα επιβεβαίωση του συστημικού προβλήματος.

Ο Michel Barnier, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δεν απέκλεισε μάλιστα να χρειαστεί και κρατική παρέμβαση για την στήριξη των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

(Η συνέχεια του άρθρου εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου