Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονη ανησυχία για την Ιταλία


Από τον ANT1 online

Στην περίπτωση της Ιταλίας εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δημοσιευθείσα την Τρίτη εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «προοπτικές της διεθνούς οικονομίας», «εξαιτίας της παρούσας κατάστασης συστημικού κινδύνου στην αγορά των ομολόγων της και των αναγκών του ιταλικού δημοσίου για πόρους χρηματοδότησης», όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.


Όπως τονίζει στο ΔΝΤ στην ίδια έκθεση, «τώρα η Ιταλία έχει το δεύτερο κατά σειράν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στη 17μελή Ευρωζώνη», «εκτιμώμενο (από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό) περίπου στα 1.900 δισ. ευρώ».


«Το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος καταγράφηκε κλίμα αισθητής αναταραχής, επ’ ευκαιρία των συναλλαγών με ιταλικούς κρατικούς τίτλους, με κεντρικό χαρακτηριστικό την ευμεταβλητότητα» απ’ όλες τις σκοπιές: όγκος συναλλαγών, επιτόκια, κάλυψη προσφοράς, «κάτι που, εφ’ όσον παραταθεί, θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στην Ιταλία και θα αυξήσει παράλληλα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας».

«Πρέπει η Ευρωζώνη να επιδείξει ετοιμότητα ως προς τον δανεισμό της Ιταλίας», παρότρυνε την Τρίτη ο Γάλλος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Εφ' όσον δεν λειτουργεί μια στρατηγική, έστω και όχι απολύτως επαρκώς προετοιμασμένη, για να διευθετηθεί το πρόβλημα της διάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, και να βελτιωθεί η αντοχή του πιστωτικού τομέα της, εφ’ όσον δεν αυξηθεί η βεβαιότητα που θα έχουν οι αγορές απέναντι στην αποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, εμείς εκτιμούμε ότι οι αγορές της Ευρωζώνης θα διακρίνονται από μια μεγάλη ευμεταβλητότητα», σημειώνεται στην ίδια έκθεση του ΔΝΤ.

Αυτή η επισήμανση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ουάσιγκτον, «προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου