Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Άλεξ Ρόντος: Ρυθμιστής εθνικών θεμάτων, alter ego του πρωθυπουργού




Από τα Επίκαιρα

Του Γιώργου Διονυσόπουλου

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της χώρας μας. Ο ρόλος του σε σειρά εξελίξεων που είτε δρομολογήθηκαν είτε ήδη δημιουργούνται στην ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στον Καύκασο κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να εξοργίσει όσο κανένας άλλος τον Θόδωρο Πάγκαλο, αλλά και να σταθεί αιτία για την παραίτηση τον Ιανουάριο του 2002 του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.


Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόντο, χρισμένο με τον τίτλο του «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων» και άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για μία σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή και σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα της χώρα μας. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το alter ego του κ. Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού ο πρωθυπουργός όχι μόνο τον συμβουλεύεται για πολλές από τις κινήσεις του, αλλά ενίοτε του αναθέτει αποστολές και ρόλο προπομπού, προετοιμάζοντας το έδαφος για συμφωνίες, οι οποίες άλλοτε καταλήγουν και άλλοτε όχι σε υπογραφή.

Έχοντας θητεύσει ως μυστικοσύμβουλος πλάι στον πρωθυπουργό της Γεωργίας Σαακασβίλι, όταν ο τελευταίος είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας το 2007, αρκετοί ήταν οι «άσπονδοι φίλοι» του που τον «τοποθετούσαν» μεταξύ των άμεσα υπευθύνων για την ήττα, θεωρώντας ότι ήταν ο βασικός εισηγητής για το απονενοημένο βήμα του Γεωργιανού πρωθυπουργού να επιτεθεί στη ρωσική υπερδύναμη.

Οι ίδιοι επίσης του καταλογίζουν ότι ήταν εκείνος που «πήρε στο λαιμό του» ακόμη και τον ίδιο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2004 τον συμβούλευσε να υποστηρίξει το «Ναι» στο κυπριακό δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, και μάλιστα να ανακοινώσει τη λανθασμένη απόφασή του πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.


Μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον

Κινούμενος μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άλεξ Ρόντος φαίνεται πως, εκτός από έμπιστος του κ. Παπανδρέου, απολαμβάνει και της πλήρους εμπιστοσύνης των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Αμερικανοσπουδασμένος και ο ίδιος, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός, δεν έκρυψε ποτέ τις ιδιαίτερες σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την άλλη πλευρά. «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς» φέρεται να είπε ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Φρίντμαν συστήνοντας πριν από μερικά χρόνια τον κ. Ρόντο στον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παρουσία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Άλεξ Ρόντος κυκλοφορεί και πάλι ανάμεσά μας. Οι πληροφορίες τον θέλουν να μένει στο ξενοδοχείο Χίλτον, να μετακινείται στα ραντεβού του με ταξί, ενώ φέρεται να διαθέτει υπηρεσιακό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχει νοικιάσει γραφείο σε κτίριο δίπλα ακριβώς από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν επίσης να είναι εξαιρετικά πολυάσχολος, καθώς έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια σειρά από δύσκολες αποστολές που σχετίζονται άμεσα με τα εθνικά μας θέματα, τα οποία, όπως όμως σημειώνουν Έλληνες διπλωμάτες, ο κ. Ρόντος «αντιλαμβάνεται με μια διαφορετική οπτική».

Τα «Επίκαιρα» επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρα, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Ρόντος δεν έχει διπλωματικό διαβατήριο, διαψεύδοντας παράλληλα ότι έχει οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών.

● Βεβαίως μπορεί ο κ. Ρόντος να μην έχει διπλωματικό διαβατήριο, ενδέχεται όμως να έχει υπηρεσιακό διαβατήριο, το οποίο έχει μεν λιγότερα προνόμια από το πρώτο, αλλά θεωρείται ειδικού χειρισμού σε σχέση με τα απλά διαβατήρια που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες πολίτες.

● Βεβαίως για να βρεθεί κάποιος με ένα τέτοιο διαβατήριο στην κατοχή του χρειάζεται ειδική άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ και προϋποθέτει ότι έχει μια κάποια, όχι μόνιμη, εργασιακή σχέση με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι πρόσφατα ο κ. Ρόντος είχε επαφές στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς δείχνει ότι έχει μια κάποια θεσμική υπόσταση και ρόλο, ο οποίος, εάν δεν συνδέεται με κάποιον τρόπο με το ΥΠΕΞ, τότε σίγουρα συνδέεται άμεσα με το Μέγαρο Μάξιμου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση οι κύριοι Ρόντος και Μπαγίς φέρεται, μεταξύ άλλων, να εξέτασαν την πιθανότητα κοινής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να ηγηθούν σε σχετικά κοινοπρακτικά σχήματα.

Εκτός από το Αιγαίο, ιδιαίτερα έντονη είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο κ. Ρόντος και στα Βαλκάνια – προνομιακός άλλωστε χώρος δράσης του από τα παλιά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας της ελληνικής βαλκανικής πολιτικής. Ο ίδιος, άλλωστε, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του φέρεται να δηλώνει με υπηρηφάνεια ότι συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής στα Βαλκάνια, όσο και στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Τις σχέσεις που είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στη Βαλκανική φαίνεται πως εκμεταλλεύεται τώρα ο κ. Ρόντος για να λειτουργήσει ως μυστικός δίαυλος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Η πρόσφατη φημολογία περί πρότασης που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία του Βαρδάρη», εικάζεται ότι σχετίζεται άμεσα με τις συζητήσεις που είχε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της σκοπιανής κυβέρνησης. Μία πρόταση που οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι φέρει την «αμερικανική» σφραγίδα.


Ενόχληση

Η κινητικότητα που αναπτύσσει ήδη από τις αρχές του έτους ο κ. Ρόντος στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής έχει ενοχλήσει έντονα τους διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ. Να επισημάνουμε άλλωστε ότι οι σχέσεις του κ. Ρόντου με τη διπλωματική γραφειοκρατία του μεγάρου της Βασιλίσσης Σοφίας δεν ήταν ποτέ αγαστές, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ταυτίζουν με την έννοια της μυστικής διπλωματίας.

Οι Έλληνες διπλωμάτες, εξάλλου, έχουν ιδίαν άποψη για τον κ. Ρόντο ήδη από την πρώτη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 1999-2004. Άλλωστε δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεχάσει κάποιος τη δημόσια έκρηξη του κ. Πάγκαλου, ένα χρόνο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για στελέχη που κινούνται στο κτίριο και μιλάνε μόνο αγγλικά. Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερες γνώσεις για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» να καταλάβουν για ποιον «χτυπούσε η καμπάνα».

Όλοι λίγο - πολύ γνώριζαν ότι η πρώτη γλώσσα του Άλεξ Ρόντου δεν ήταν η ελληνική αλλά η αγγλική και αυτή χρησιμοποιούσε περισσότερο ακόμη και στις ιδιωτικές συζητήσεις του. Η ελλιπής γνώση της ελληνικής γλώσσας λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν εκείνο που στοίχισε την υποψηφιότητα του κ. Ρόντου στη Λακωνία με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Η σχετική επιτροπή που εξέτασε τότε τα ονόματα των υποψηφίων μάλλον δεν είχε δει και με τόσο καλό μάτι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος στους Μανιάτες και να διεκδικεί την ψήφο τους μιλώντας σπαστά ελληνικά. Απ' ό,τι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τότε ελεγχόταν ακόμη από τους εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη, δεν εκτίμησε και τόσο τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Ρόντου να «τρενάρει» την αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Μακεδονία» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγο πριν από τις κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ εκλογές του 2004.

Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις φορές που ο κ. Ρόντος, κάνοντας χρήση των υψηλών του γνωριμιών του στην Ουάσιγκτον, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες προς τον κ. Παπανδρέου. Μπορεί βεβαίως εκείνες τις εκλογές να μην τις κέρδισε ο κ. Παπανδρέου ως νεοφώτιστος τότε πρωθυπουργός, σίγουρα όμως βοήθησε ώστε να μην χρεωθεί με τη «ρετσινιά» ότι η αμερικανική διπλωματία αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα επί πρωθυπουργίας του.

Η σχέση άλλωστε του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρόντο δεν ήταν μόνο επαγγελματική, αλλά και φιλική. Μόνο τυχαίο δεν ήταν εξάλλου το γεγονός ότι για ένα διάστημα ο δεύτερος είχε χρηματίσει μέχρι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παρουσία και μόνο ενός τόσο αμφιλεγόμενου προσώπου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την ενεργή ενασχόλησή του με την εξωτερική μας πολιτική και μάλιστα έχοντας απευθείας ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, δείχνει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε «ειδήσεις» από το μέτωπο του συνόλου σχεδόν των εθνικών μας θεμάτων.

Εξάλλου, κατά καιρούς, ο κ. Άλεξ Ρόντος δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, είτε αυτοί αφορούσαν τα Βαλκάνια είτε το Αιγαίο είτε την Κύπρο, έχοντας συγκεκριμένη θέση και άποψη.

Όλως τυχαίως, πάντως, τόσο οι απόψεις του όσο και οι θέσεις του έρχονταν σε πλήρη σχεδόν ταύτιση με αυτές της μόνης πλέον υπερδύναμης στον κόσμο. Και αυτό ενδεχομένως να είναι κάτι που στην πορεία μπορεί να αποδειχτεί κάπως ανησυχητικό για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της...


1 σχόλιο:

  1. PO-PO-PO TROMERH ANAKALYPSH ! POTE THA ANAKALYPSETAI THN AMERIKANIKH HPEIRO ; KANTE .. GRHGORA ! KAI PROSOXH MHN SAS PROLABOUN OI ALLOI !

    ΑπάντησηΔιαγραφή