Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Αδυναμία αποπληρωμής δανείων από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερώτηση προς τη Λούκα Κατσέλη και τον Γ. Παπακωνσταντίνου με θέμα «Αδυναμία αποπληρωμής δανείων δηλώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, οι οποίοι διαπιστώνουν τα εξής ζοφερά:


«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την οικονομική κρίση να φουντώνει τροφοδοτούμενη από τα "υφεσιακά", αντιαναπτυξιακά μέτρα "κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ", οι μικρές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν ζωντανές. Η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας του ελληνικού λαού έχουν επιφέρει δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι και η αδυναμία όσων προχώρησαν στη λήψη δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) να αποπληρώσουν τα εν λόγω δάνεια.

Η αποπληρωμή των δανείων που ελήφθησαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ (1 και 2) ορίστηκε σε 6 άτοκες ισόποσες δόσεις και σε 3 έτη. Όμως η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων αυτών».

Και η ουσία της ερώτησης:

● «Επειδή τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα πλήττουν καίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

● Επειδή στην παρούσα φάση η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

● Επειδή από την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση παρέμβασή σας για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ από τα 3 στα 5 έτη, ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή αυτών των δανείων;

2. Υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων;».

Αλήθεια, τι είδους απάντηση περιμένουν;


1 σχόλιο:

  1. ΠΕΘΕΝΟΥΝ ΔΥΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ
    ΤΑ ΥΠΑΡΧΗ ΤΥΠΟΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή