Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Σενάρια «εθνικής σωτηρίας»



Από την Αυγή

Μέσα από τα συντρίμμια της οικονομίας και τις πιέσεις για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος ενεργοποιούνται δυνάμεις προκειμένου να ανασυγκροτηθεί το δικομματικό σύστημα, με ραχοκοκαλιά τις δυνάμεις που υποστηρίζουν ή ανέχονται το Μνημόνιο.


Αναζωπυρώνονται σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η παρούσα Βουλή μπορεί το φθινόπωρο να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση Παπανδρέου με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, αλλά και πολιτικών παραγόντων υπό σχηματισμό κομμάτων, όπως της κ. Μπακογιάννη. Θα πέσουν δίχτυα και στ' αριστερά... Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαίρως υποδείξει, τον Δεκέμβριο, την ανάγκη κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με ευρύ φάσμα δυνάμεων.

Σε άλλες χώρες το ΔΝΤ προκάλεσε την εξαφάνιση του παλαιού πολιτικού προσωπικού, όπως στη γειτονική Τουρκία ή την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα ακολουθείται άλλο μοντέλο. Επιχειρείται να συγκροτηθεί «συμμαχία προθύμων» από τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς, ώστε να αναχαιτιστεί η υποβόσκουσα κοινωνική οργή.

Η «μεταπολίτευση ΔΝΤ», με τη σφραγίδα του αμερικανικού παράγοντα, που λειτουργεί με μεγαλύτερη διακριτικότητα λόγω της ήπιας διαχείρισης Ομπάμα, δεν περιορίζεται στην ελεγχόμενη αναδιάταξη του κομματικού χάρτη. Στα μέσα ενημέρωσης άρχισε η διαδικασία πωλήσεων και εξαγορών. Τα νέα «τζάκια», εφοπλιστές και επιχειρηματίες με αμερικανικές και γερμανικές πλάτες, αναμεμειγμένοι σε σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, διεισδύουν, πιάνουν θέσεις, ολοκληρώνοντας τον θάνατο των παραδοσιακών εκδοτών.

Όλη η συζήτηση για τη διαφάνεια καταντά φλυαρία, που συγκαλύπτει την επέλαση των νέων αφεντικών, της νέας διαπλοκής, που αυτή τη φορά δεν είναι κυρίως κρατικοδίαιτη, αλλά ελεγχόμενη από μεγάλα διεθνή οικονομικά συμφέροντα.

Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς γιατί επί τόσες μέρες ο Τύπος φαίνεται να υιοθετεί την αντίληψη «των επώδυνων αλλά αναγκαίων μέτρων» για το ασφαλιστικό και υποβαθμίζει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Γιατί δημοσκοπήσεις σπεύδουν να μετρήσουν την απήχηση κομμάτων πριν αυτά ιδρυθούν. Γιατί τα δελτία των 8 καταλαμβάνει η εικονική επικαιρότητα και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις και διεργασίες. Γιατί παπαγαλάκια της «ενημέρωσης», τρόφιμοι των εφοπλιστικών pay roll, αναλαμβάνουν να μας εξηγήσουν ότι έχουν άδικο οι εργαζόμενοι.

Αυτή τη φορά όμως δεν θα τους βγει. Οι πολίτες πονάνε από τη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Δεν αναπαύονται στους καναπέδες. Και το φθινόπωρο προμηνύεται εκρηκτικό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου