Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο Simon, η Αλέκα και οι... Μάγια!

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και παραμείνει στην ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητά της θα είναι μηδενική. Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να στραφεί στις αγορές για χρηματοδότηση, καθώς οι επενδυτές θα είναι όλο και πιο ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Το να φύγει από την ευρωζώνη, ενώ βρίσκεται σε πτώχευση, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής σε αναπτυξιακή πορεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και πιθανώς να αποτελέσει και πολιτική αναγκαιότητα».


Αυτά τα ωραία έγραψε τις προηγούμενες μέρες στους Financial Times ο Simon Tilford, ο οποίος είναι, όπως διαβάσαμε, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Centre for European Reform. Το εν λόγω ευαγές ίδρυμα είναι ένα βρετανικό think tank με έδρα το Λονδίνο, το οποίο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, θεωρείται μακράν η σημαντικότερη «δεξαμενή σκέψης» του Λονδίνου για τα θέματα της Ε.Ε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για ένα think tank που προσπαθεί να είναι κοντά και στους ατλαντιστές και στους ευρωπαϊστές. Καλά όλ’ αυτά, αλλά για ξαναδιαβάστε το παραπάνω απόσπασμα. Μα την πίστη μου, «τα κόβω» αν αυτό το «Simon Tilford» δεν είναι ψευδώνυμο της Αλέκας Παπαρήγα. Άντε, του Μάκη Μαΐλη στη χειρότερη.

Εκτός αν στ’ αλήθεια κάποιοι Αγγλοσάξονες προσχώρησαν στη λογική ότι η μόνη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας – και άρα η ευχερέστερη και πιο ορθολογική αντιμετώπιση και του δημοσιονομικού της προβλήματος – βρίσκεται εκτός της ευρωζώνης.

Εξ άλλου κάτι τέτοια ωραία ή «δάκτυλος» του Περισσού είναι ή όντως οδεύουμε ολοταχώς προς τα ύστερα του κόσμου κατά το 2012, όπως προέβλεψαν οι Μάγια (οι... κανονικοί, όχι οι μέλισσες!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου