Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Πανελλαδικό κοινό μέτωπο κατά των διοδίων




Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια την Κυριακή 24.01.10 και ώρα 12 με άνοιγμα των σταθμών διοδίων όλης της χώρας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας πανελλαδικά. Ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων συνεχίζεται...

Αντιδρούμε γιατί, ενώ έχουμε χρυσοπληρώσει την Εθνική Οδό, από τη φορολογία και από τα πανάκριβα διόδια που τόσα χρόνια πληρώνουμε, συνεχίζουμε να πληρώνουμε για έργα που το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν στους πολίτες.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο και προκλητικό ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευση τους.

Καταγγέλλουμε την πολυεθνική κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» που αδιαφόρησε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα την αποκοπή της χώρας στα δύο για μήνες και στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Απαιτούμε η εταιρεία να επωμιστεί τις οικονομικές και ποινικές της ευθύνες και να κηρυχτεί έκπτωτη.



Δεν θα δεχτούμε «τετελεσμένα γεγονότα» από τις πιέσεις των εργολάβων και τις κοινοπραξίες που «εκμεταλλεύονται» τα διόδια της χώρας και αυξάνουν τις τιμές, τοποθετούν μετωπικά και πλευρικά διόδια, όπου και όσα θέλουν, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά προβλήματα. Η κυνικότητα αυτών των εταιρειών φάνηκε από τα Τέμπη, όπου δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη για τις κατολισθήσεις και συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Καταγγέλλουμε την προκλητικής στάσης των εταιρειών αυτών, με τις ακυρώσεις των καρτών ελεύθερης πρόσβασης, των ατόμων με αναπηρία και των κατοίκων του «καποδιστριακού» Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, που ήταν δικαιούχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τμήμα της Εθνικής οδού Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας Μαλιακού, σ’ ένα δρόμο που έχει κατασκευαστεί με χρήματα του δημοσίου και συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., η ανάδοχος εταιρεία προεισπράττει χρήματα τα οποία δεν θα «χρησιμοποιήσει» αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο δρόμο αλλά για την Ιονία οδό.

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιεί. Αυτό είναι και αντισυνταγματικό και εκτός ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι απαράδεκτο οι ιδιώτες που «αγόρασαν» την Ελλάδα, αν δεν τους πληρώσουμε να μην αφήνουν να κινηθούμε μέσα στη χώρα μας. Οι μπάρες των ιδιωτικών εταιρειών στα διόδια αντιστρατεύονται και παραβιάζουν την ελευθερία μετακίνησής μας στους εθνικούς δρόμους, που προστατεύεται «απόλυτα» από το άρθρου 7 του Συντάγματος για όσους βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια.

Δεν θα δεχτούμε μεσοβέζικες λύσεις «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, μόνο ως προς το τίμημα, που υπόσχεται η κυβέρνηση. Στηρίζουμε και παρακολουθούμε τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, από πολίτες, φορείς, Δήμους και Κοινότητες από όλη τη χώρα κατά των Συμβάσεων.


Ο αγώνας συνεχίζεται όχι μόνο για να μη γίνουν άλλα διόδια, αλλά να καταργηθούν όλα τα διόδια που είναι χαράτσι και άγρια φορολογία για το λαϊκό εισόδημα και την αξιοπρέπεια μας .Το κίνημα μας ενάντια στα διόδια έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ήδη οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων ματαίωσαν τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου.

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και δεν πληρώνουμε διόδια, με στόχο την κατάργησή τους στην πράξη. Δεν υποκύπτουμε στο εκβιαστικό δίλημμα ή να πληρώνουμε το παράνομο χαράτσι ή να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας στον άθλιο και ημιτελή επικίνδυνο παράδρομο.

Δεν πληρώνουμε διόδια σε καμία ιδιωτική εταιρεία διότι θεωρούμε παράνομες και εκτός συμβάσεων τις πρακτικές τους.

Αγωνιζόμαστε για δρόμους ελεύθερους χωρίς διόδια

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων

Επικοινωνία: http://diodiastop.blogspot.com και diodiastop@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου