Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Το τέλος των πολιτικών «τζακιών»

Σε μια έκλαμψη – από τις όλο και λιγότερες τα τελευταία χρόνια – πολιτικής οξυδέρκειας, αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο Λάκης Λαζόπουλος επεσήμανε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ότι το αποτέλεσμά τους, με τη συντριβή της Ν.Δ., αποτελούσε, εκτός όλων των άλλων, και το τέλος της πολιτικής δυναστείας των Καραμανλήδων. Έλεγε, μάλιστα, ο δημοφιλής καλλιτέχνης ότι τώρα είναι η σειρά των Παπανδρέου, του Γιώργου δηλαδή, να περάσει από τον θρίαμβο στην απαξίωση και να επισφραγιστεί έτσι το τέλος των πολιτικών «τζακιών».

Η διαφαινόμενη ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη στην κούρσα διαδοχής του Καραμανλή στη Ν.Δ. έρχεται όμως προηγουμένως να «τελειώσει» ένα ακόμη μεγάλο «τζάκι». Αν η Ντορίτσα χάσει, όπερ και το πιθανότερο, τελειώνει από υποψήφια αρχηγός, πρωθυπουργός κ.λπ. Ο Κυριάκος δεν τραβάει και ο νεαρός γιος της Κώστας Μπακογιάννης χρειάζεται αρκετά χρόνια για να μοστράρει ως επιδοξος ηγέτης της πολύπαθης χώρας μας. Άρα... Μητσοτάκηδες τέλος!

Γενικότερα όμως τα «τζάκια» στη Ν.Δ. έχουν πάρει την κατιούσα.

1. Η οικογένεια Έβερτ δεν αναμένεται να βρει την ένδοξη συνέχειά της στην κόρη του Μιλτιάδη, την Αλεξία, η οποία δεν μοιάζει πρόθυμη προς το παρόν να μπει στο παιχνίδι της εκλογής της στη Βουλή. Παράλληλα ο Πέτρος Δούκας, γαμπρός του πάλαι ποτέ «μπουλντόζα», θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων για να διαπιστώσει αν θα του αποδοθούν ευθύνες.

Ούτως ή άλλως όμως δεν έχει σοβαρή πολιτική προοπτική, καθώς, τασσόμενος με την Ντόρα ύστερα από τη συμφωνία του πεθερού του, δεν είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται στις πρώτες επιλογές του Σαμαρά – αν βεβαίως επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη νίκη του Μεσσήνιου.

2. Η οικογένεια Βαρβιτσιώτη έχει πλέον εκπρόσωπο στην ενεργό πολιτική τον επίσης χαμηλών προσδοκιών Μιλτιάδη, ο οποίος πριν από τις τελευταίες εκλογές είχε σπεύσει να ταχθεί με την Ντόρα, η οποία άλλωστε του είχε εξασφαλίσει θέση στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή. Κι εδώ επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό, παρ’ ότι ο πατέρας του προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με τον Σαμαρά.

Ούτως ή άλλως όμως ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικός υψηλών προδιαγραφών...

3. Η οικογένεια Κεφαλογιάννη, ύστερα από την καταδίκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα τέλη του 2008 για «απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία αστυνομικών υπαλλήλων» και την απομάκρυνσή του από το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, έχει να επιδείξει μόνο την κόρη Όλγα και τον επίσης συγγενή της οικογένειας Μανώλη Κεφαλογιάννη, του οποίου οι πολιτικές δυνατότητες δεν αγγίζουν δα και... δυσθεώρητα ύψη.

Επίσης πρόκειται για συμμάχους της Ντόρας, συνεπώς θα πρέπει να δούμε πού θα κάτσει η... μπίλια μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.

Άλλα σοβαρά – και με επιρροή – «τζάκια» δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, τουλάχιστον στη Ν.Δ. Ωστόσο δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα πολιτικά "τζάκια" καίνε πάντα με προσάναμμα την απλόχερη βοήθεια την οποία προσφέρουν μεγάλοι επιχειρηματίες.

Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ το μόνο «τζάκι» είναι αυτό των Παπανδρέου, καθώς ούτως ή άλλως η οικογένεια αυτή έχει σημαδέψει βαθύτατα την πορεία του κόμματος, χωρίς δίπλα της να αναπτυχθεί άλλο πολιτικό σόι. Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει ο «Γιώργος» να παραμένει στη διακυβέρνηση, είναι όμως βέβαιο ότι, σε περίπτωση αποχώρησής του, δεν θα αφήσει πίσω του οικογενειακά «δαχτυλίδια».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι τα τζάκια αργοσβήνουν – όσα τουλάχιστον έχουν παραμείνει για να εκφράζουν... κάτι από τις παλιές «δόξες». Αυτό πάντως που μένει ως συμπέρασμα είναι ότι οι επόμενοι αρχηγοί κομμάτων δεν θα έχουν την ασυλία της οποίας απήλαυαν εξ αιτίας της οικογενειακής στήριξης. Θα πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά πριν γίνουν αποδεκτοί, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημά τους δεν είναι άλλο από το ότι πλέον θα πρέπει να αποδεικνύουν την ηγετική τους ικανότητα. Αλλιώς θα είναι ιδιαίτερα... αναλώσιμοι.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα αγαπητέ μαιμουδιάρι ανεμογκάστρι. Σήμερα έχω να σου πω ότι όντως τα κείμενά σου είναι αστεία, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά αλλά μην είσαι και τόσο ψωνάρα. Βάλε βρε παιδί μου έστω και μια αρνητική αντίδραση για τα κακεντρεχή «μάτια του κόσμου»….χα!χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή