Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

F.T.: «Μείωση ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60%»


Από τον ANT1 online

Η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μία μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.


Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών). Ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι «υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό». 


«Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός» (σ.σ.: που θα προκύψει αν η μείωση του χρέους γίνει αναγκαστική για τους ιδιώτες και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS) , ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.

Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτει το δημοσίευμα, έδωσαν το «πράσινο φως» στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το «κούρεμα» των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ανησυχούν μήπως η σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει στην πληρωμή ασφαλίστρων στους ομολογιούχους και προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, εξ αιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιες τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από την πληρωμή των CDS.

Αξιωματούχοι από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι λιγότερο ανήσυχοι για ένα πιστωτικό γεγονός, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου