Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωσφαλιάρα για τον «Καλλικράτη»


Γράφει το fouli

Αναστάτωση μεταξύ των αυτοδιοικητικών και όχι μόνο προκαλεί δημοσίευμα του «Βήματος» σύμφωνα με το οποίο το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ε.Ε. απέρριψε το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη στήριξη του «Καλλικράτη». Ένα γεγονός που αποτελεί και το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στην αλλαγή του κράτους.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σκεπτικό που ανέπτυξαν οι Ευρωπαίοι είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο, «δεν υπάρχει», δηλαδή, «ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης». «Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής» διεμήνυσαν οι ελεγκτές και φαίνεται πως όλα πια βρίσκονται στον αέρα. (Πηγή: Filiatra News).

Υπάρχουν τίποτε νεότερες πληροφορίες; Εάν είναι αλήθεια η πληροφορία του «Βήματος», τότε ο... ανυπόμονος Ραγκούσης πρέπει να έφαγε μεγάλη σφαλιάρα.

***

Απάντηση: Θα έλεγα να έχουμε λιγάκι υπομονή. Οι ανακοινώσεις των αμέσως επόμενων ημερών θα είναι τέτοιες ώστε η σφαλιάρα στον «Καλλικράτη» να μοιάζει με χάδι. Η εβδομάδα που ανοίγει θα είναι κάτι περισσότερο από... αποκαλυπτική για τα μελλούμενα, σε βαθμό ώστε η τύχη της διοικητικής αντιμεταρρύθμισης του Ραγκούση να μοιάζει με παρωνυχίδα μπροστά στη χιονοστιβάδα που θα συμπαρασύρει τα πάντα.

Έως τώρα, πάντως, για να δώσω μια πρώτη απάντηση στην απορία σου, ο «Καλλικράτης» υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε δύο στόχους:

* Σε συνδυασμό με την κακότεχνη απομίμηση του γερμανικού εκλογικού νόμου και το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας των μεταναστών θα δημιουργούσε μια κοινωνική και θεσμική βάση για την πολιτική και εκλογική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια. Όμως ούτε το μεταναστευτικό ούτε ο «Καλλικράτης» πατάνε πλέον γερά στα πόδια τους.

* Σε δεύτερο επίπεδο, με τις νέες περιφέρειες – υπό το αφελές πρόσχημα ότι αυτές θα έκαναν πιο ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια και άρα θα προχωρούσε ταχύτερα η περιφερειακή ανάπτυξη – η κυβέρνηση επεδίωκε επί της ουσίας δύο πράγματα:

α. Να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας και όσων ακόμη τομέων κοινωνικής πολιτικής κοστίζουν ακριβά στο κεντρικό κράτος.

β. Να υποχρεώσει τις περιφέρειες, υπό το βάρος της οικονομικής τους αδυναμίας, να προσφύγουν στην παραχώρηση δικαιωμάτων του Δημοσίου σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακίνητα, δικαιώματα κ.λπ. σε τραπεζικά, επενδυτικά και άλλα κεφάλαια έναντι ψίχουλων. Αντί να χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό βάρος τέτοιων συμφωνιών, θα το έπαιρναν πάνω τους κάποιοι αναλώσιμοι αιρετοί, τους οποίους ύστερα θα έτρωγε το μαύρο σκοτάδι, αλλά οι κρίσιμες δουλειές θα είχαν ήδη γίνει.

Προς το παρόν δεν έχω τη διάθεση να το πάω παραπέρα. Όμως, ξαναλέω, τα όσα θα γίνουν γνωστά μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει θα είναι εξόχως διαφωτιστικά – και όχι μόνο για το θέμα του «Καλλικράτη», το οποίο θίγεις. Το παραμύθι τελειώνει και η κατάρρευση όλων των νεοελληνικών μύθων θα είναι παταγώδης. Το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τσουνάμι που ακολουθεί θα είναι σαρωτικό... 


Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη», βγήκε ο ειδικός γραμματέας Στέφανος Γκρίτζαλης και είπε τα εξής:

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της τακτικής ετήσιας συνάντησης με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι είναι δυνατή η αξιοποίηση του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος «Καλλικράτης». Σε επόμενο στάδιο απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση του Ε.Π. εντός του Μαρτίου, οπότε και θα καταγραφούν λεπτομερώς οι δράσεις εφαρμογής του. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό απορρόφησης του Ε.Π. για το διάστημα 2007-2009 ανερχόταν μόλις σε 0,5%.

Αλήθεια; Ψέματα; Ο Θεός και η ψυχή τους. Το επόμενο διάστημα θα δείξει...

Monkey

1 σχόλιο: