Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μοντέλο... Αργεντινής στα σούπερ μάρκετ


Από τα ράφια στα... «κάγκελα» οι μικρομεσαίοι

Από το Euro2day

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Με το μότο αυτό πορεύονται πλέον και στο λιανεμπόριο τροφίμων, την άλλοτε cash cow της ελληνικής αγοράς. Το μενού περιλαμβάνει haircut στους κωδικούς, ένταση προσφορών και αλλαγές στην προϊοντική γκάμα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και διάθεση περισσότερων χώρων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τις αλλαγές, ωστόσο, καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις, που βλέπουν προϊόντα τους να υφίστανται έξωση από το ράφι. Ήδη στελέχη της αγοράς λένε πως έχει (ξανα)ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στις σχέσεις προμηθευτών και λιανεμπόρων.


Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύ καιρός από την ημέρα όπου μεγαλοστέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων απευθυνόμενο σε προμηθευτές είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ράφια των καταστημάτων δεν είναι εκθετήρια, αλλά ζωτικής σημασίας σημεία. Και είχε συμπληρώσει, κρούοντας και δεύτερο καμπανάκι προς τους προμηθευτές του, ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν δίνουν τους χώρους που πρέπει στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.


Υπό τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων, αγορά στην οποία ο τζίρος ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, οι προμηθευτές, εν μέσω της βαθιάς ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας και της πτώσης της κατανάλωσης, καλούνται να χαράξουν νέα στρατηγική που θα τους κάνει να παραμείνουν στον χώρο.

Ένα Plan B το οποίο περιλαμβάνει οικειοθελή περιορισμό των κωδικών από την πλευρά των προμηθευτών, αύξηση παροχών προς το λιανεμπόριο, μείωση τιμών, δημιουργία νέων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στη νέα τάξη πραγμάτων και παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, από μερίδια προμηθευτών που μέχρι πρόσφατα αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες και προμηθευτές, κυρίως εταιρείες, που κατέχουν ηγετικά μερίδια και ισχυρά brands, που καλοβλέπουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς ουσιαστικά τους επιτρέπει να παίξουν χωρίς ανταγωνισμό.

Εκτιμούν μάλιστα ότι αν αυτό το ξεκαθάρισμα γίνει ορθολογικά, δηλαδή παραμείνουν στο ράφι προϊόντα που φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος και όχι κατ’ ανάγκην αυτά που κάνουν μεγαλύτερο τζίρο, αυτό ίσως μακροπρόθεσμα αποβεί προς όφελός τους.

Λογική προβολή για όσους παραμείνουν εντός του τερέν. Και αυτό γιατί στη νέα τάξη πραγμάτων, όπου στο ράφι οι κωδικοί των προϊόντων θα περιοριστούν, θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των μέχρι και χθες επώνυμων ανταγωνιστών τους και θα μπορέσουν με μεγαλύτερη άνεση, όπως εκτιμούν, να αντιμετωπίσουν και την επέλαση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν καταλάβει ζωτικό χώρο στο καλάθι των καταναλωτών τους και προβεβλημένη θέση στο ράφι των σούπερ μάρκετ.



Μοντέλο Αργεντινής στο λιανεμπόριο

Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή ο περιορισμός των κωδικών, δεν είναι ελληνική πατέντα. Αντιθέτως. Ένα από τα μεγαλύτερα haircut στους κωδικούς που διέθεταν τα σούπερ μάρκετ είχε γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ο λόγος για τη μακρινή Αργεντινή, τη χώρα που πολλοί παρομοιάζουν με την Ελλάδα, όπου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαιτίας είτε της έλλειψης καταναλωτικού ενδιαφέροντος είτε της οικονομικής κρίσης μείωσαν πολύ τους κωδικούς στα ράφια τους. Και όταν λέμε πολύ εννοούμε τουλάχιστον κατά 50%!

Η Αργεντινή, όμως, δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο στο παγκόσμιο λιανεμπόριο. Απεναντίας. Όσο βαθαίνει η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μεγαλώνει η λίστα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δηλώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την πρόθεσή τους να αναμορφώσουν το κωδικολόγιο που πωλούν εντός των καταστημάτων τους. Αυτή η αναμόρφωση επιτάσσεται από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία.

Στο πλαίσιο αυτό, προχθές, ανώτατο στέλεχος παγκόσμιου παίκτη του λιανεμπορίου τροφίμων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, δήλωσε ότι η αλυσίδα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περιορισμό κωδικών ή ακόμη και σε διαγραφή ολόκληρων κατηγοριών προϊόντων και να διαθέσει αυτόν τον χώρο σε παραγωγούς τα προϊόντα των οποίων ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών της.

Το τι θα γίνει στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να μην αφορά άμεσα τους Έλληνες παραγωγούς. Γιατί αυτό που τους καίει αυτήν τη χρονική στιγμή είναι να μην κλείσει για εκείνους στη χειρότερη περίπτωση η πόρτα εισόδου στα εγχώρια σούπερ μάρκετ ή να μην περιοριστεί ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους στο ράφι. Γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να κλείσει και ο δρόμος προς τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ είναι εξίσου σημαντικός κίνδυνος. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να είναι ο βασικός καταναλωτής των ελληνικών εξαγωγών - προϊόντων. Ασχέτως εάν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων παραμένουν ασθενικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου