Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ευρωπαϊκή τρικλοποδιά στους Αμερικανούς εργάτες


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Robin Harding (Ουάσιγκτον)

Η αμερικανική οικονομία, η ισχυρότερη στον πλανήτη, δημιούργησε μόνο 69.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο και η ανεργία ενισχύθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ για μια ακόμη φορά χάνει την φόρα της.

Στα αναιμικά μεγέθη για την απασχόληση Μαΐου προστέθηκαν αρνητικές αναθεωρήσεις για τους προηγούμενους μήνες. Τα μεγέθη του Απριλίου μειώθηκαν από τις 115.000 νέες θέσεις στις 77.000 και του Μαρτίου στις 143.000 από 154.000.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική αναταραχή στην ευρωζώνη για μια ακόμη φορά προκαλεί προβλήματα στις προσλήψεις στις ΗΠΑ, μετά τις παρόμοιες επιπτώσεις του 2010 και 2011.


Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 8,1% στο 8,2% καθώς αυξήθηκε η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που καταδεικνύει αυξανόμενους κινδύνους στις ελπίδες επανεκλογής του Προέδρου Barack Obama.

Αν η δημιουργία νέων θέσεων είναι υποτονική και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας όταν ζητήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (πλην του αγροτικού τομέα πάντα) ήταν κατά μέσο όρο 226.000 στους τρεις πρώτους μήνες του 2012 αλλά έχει επιβραδυνθεί σε μέσο όρο 73.000 τους τελευταίους δύο μήνες. Οι πρόσκαιροι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, δεν θεωρούνται πλέον ικανοποιητικές εξηγήσεις για την επιβράδυνση.

«Τα μεγέθη για τα μισθολόγια ήταν τεράστια απογοήτευση... Δείχνουν γύρισμα στον κύκλο απασχόλησης προς το χειρότερο» σχολίασε ο Eric Green της TD Securities στην Νέα Υόρκη.

Οι φόβοι για επιβράδυνση στην διεθνή οικονομία και επιδείνωση στην κρίση χρεών της Ευρώπης διογκώθηκαν μετά τα αμερικανικά στοιχεία, προκαλώντας έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια και πιέζοντας ακόμη χαμηλότερα τα επιτόκια στα συγκριτικά ασφαλή ομόλογα, όπως είναι τα αμερικανικά Treasurys.

Τα yields στα γερμανικά bunds συνέχισαν να πέφτουν με το 2ετές στην αρνητική περιοχή του -0,005 τοις εκατό.

Στην επιμέρους ανάλυση των μεγεθών για την αμερικανική οικονομία, οι κλάδοι που επέδειξαν ανάπτυξη απασχόλησης ήταν η υγεία με 33.000 νέες θέσεις εργασίας, οι μεταφορές με 36.000 και η μεταποίηση με 12.000. Τα μισθολόγια στις κατασκευές μειώθηκαν κατά 28.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου