Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Reuters: Κανείς δεν θέλει τη λιτότητα


Η Γερμανία ωθείται σε απομόνωση. Κερδίζουν έδαφος τα ακραία κόμματα, ανατρέπεται το status quo

Από τη SofokleousIn

Την πολιτική απομόνωση της Γερμανίας περιγράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρχής γενομένης με την ανατροπή της κυβέρνησης της Ολλανδίας από το ακροδεξιό κόμμα, λόγω της προωθούμενης οικονομικής πολιτικής και μέχρι τη διαφαινόμενη ήττα του Σαρκοζί από το σοσιαλιστή Ολάντ η Ευρώπη αλλάζει. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για την Ελλάδα, όπου εκ των δημοσκοπήσεων καταγράφεται μεγάλη ενίσχυση της Αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Ο συντάκτης του άρθρου Felix Salmon εστιάζει στις πολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η πολιτική λιτότητας και αναδιάρθρωσης του κράτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται είναι οδυνηρή για την κοινωνία και δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά.

Σε ύφεση βυθίζεται ξανά και η Βρετανία καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεξιών κομμάτων, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, αποτυγχάνει να δώσει πνοή στην παραγωγική μηχανή, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει δραστικά και βίαια το Δημόσιο προκαλώντας δομικά κενά στο σύστημα και οδηγώντας σε κοινωνικές αναταραχές.

Στην Ευρωζώνη Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία αδυνατούν ακόμα και σήμερα να συνέλθουν από την κρίση και δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Παράλληλα στη δίνη της κρίσης μπαίνει αργά αλλά σταθερά η Ισπανία, ενώ τα τύμπανα ηχούν σε Ιταλία και Γαλλία.

Οι φωνές για πιο ενεργή παρέμβαση της ΕΚΤ και για ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Μάριο Ντράγκι πληθαίνουν. Τελευταία ένδειξη είναι η ρήξη του γαλλογερμανικού άξονα των Μερκοζί, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος στον δρόμο για τις εκλογές άνοιξε το θέμα της ευθείας παρέμβασης της ΕΚΤ και του απευθείας δανεισμού των κρατών.

Στο ίδιο μοτίβο ο αντίπαλός του και κατά πάσα πιθανότητα διάδοχός του στον προεδρικό θώκο Φρανσουά Ολάντ ζητά αθέτηση του συμφώνου σταθερότητας και διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε να δανείζει απευθείας τις χώρες.

Η συζήτηση αυτή θα καταλήξει αναπόφευκτα στην ανάγκη για εκτύπωση φρέσκου χρήματος ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις και να εξυπηρετηθεί το χρέος, χωρίς να θιγούν η ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, που ήδη έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα.

Στις φωνές των θεωρητικών, όπως του Κρούγκμαν, προστίθενται καθημερινά και επενδυτές όπως οι Τζ. Σόρος και Γ. Μπάφετ, καθώς και μεγάλες τράπεζες όπως η RBS και η HSBC.

Η κρίση βαθαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Ελλάδας το πρόβλημα είναι κυρίως τραπεζικό και δευτερευόντως δημοσιονομικό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου