Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Οι ελληνικές τράπεζες βυθίζονται στα ποικίλα εφιαλτικά σενάρια...


Από την Καθημερινή

Της Zέζας Zήκου

Τα υπαρκτά εφιαλτικά σενάρια που τροφοδοτούνται από τις απειλές της Moody’s και της S&P ότι θα θεωρήσουν «επιλεκτική χρεοκοπία» την υλοποίηση των γαλλικών σχεδίων για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι γαλλικές τράπεζες, που κατέχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, έχουν προτείνει την εθελοντική αυτή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, καθώς αυτά θα λήγουν – αλλά με σκληρούς όρους.

Βεβαίως, όσοι διαχειρίζονται τα ομόλογα του χρέους μας έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν. Επειδή ακόμη και στην περίπτωση μιας συμφωνίας rollover με τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές αρχές οι παρενέργειες μπορεί να είναι επικίνδυνες.


Παράλληλα τα ήξεις - αφήξεις των Γερμανών, που κατέθεσαν νέα πρόταση για το πρόβλημα των ελληνικών ομολόγων, δίνουν τροφή στα σενάρια. Το Βερολίνο θεωρεί μεν καλή βάση το μοντέλο που πρότειναν οι γαλλικές τράπεζες, όμως εξετάζει και άλλες!

Βάσει της πρακτικής που ασκεί έως τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων, αρκεί ένας μόνο οίκος να χαρακτηρίσει το γεγονός «χρεοκοπία» ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να χρησιμοποιούν ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότησή τους (από την ΕΚΤ).

Βεβαίως έχουν ήδη ξεκινήσει ποικίλες συνομιλίες ύστερα από τις σφοδρές πιέσεις που εξασκούνται στην ΕΚΤ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο καιρό διαρκέσει η «επιλεκτική χρεοκοπία» της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι πολύ αργά...

Οι δραματικές εξελίξεις στο εγχώριο σκηνικό και οι απειλές των πανίσχυρων – ακόμη – οίκων κλονίζουν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών, που δέχονται στην κυριολεξία ένα συνεχές ξεπούλημα των μετοχών τους.

Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι μετοχές της Atebank (-15,62%), της Πειραιώς (-5,50%), της MIG (-4,84%), της Εθνικής (-4,55%), της Alpha Bank (-4,52%) και της Eurobank (-3,89%).

Εγκλωβισμένες οι ελληνικές τράπεζες δέχονται καταιγιστικά πυρά τόσο από κερδοσκοπικά όσο και από συντηρητικά κεφάλαια. Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και η διατήρηση των δυσμενών συνθηκών δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, είναι κοινός τόπος. Καθυστερούμενα δάνεια, μαζικές εκροές καταθέσεων και βαριά έκθεση σε κρατικά ομόλογα κ.ά.

Οι ελληνικές τράπεζες ενσωματώνουν όλες τις αρνητικές εκτιμήσεις που έχουν σχέση με το ελληνικό Δημόσιο και εξισώνονται με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Η μη «ελεγχόμενη» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τη ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μαζική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και το βαρύ φορτίο των κρατικών ομολόγων που σωρηδόν έχουν αγοράσει οι τράπεζες, ύστερα από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδοτούν συνεχή μπαράζ πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών.

Νέα πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων βάζει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση της Μέρκελ σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κ. ά.) στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Insider TV» του Πρακτορείου Reuters.

Το μοντέλο που προτάθηκε από ορισμένες γαλλικές τράπεζες παραμένει καλή βάση συζήτησης, αλλά δεδομένου ότι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές, επισήμανε ο Άσμουσεν στη διάρκεια της συνέντευξης.

Όπως είπε, «δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι θα θεωρήσουν μοντέλα όπως το Γαλλικό επιλεκτική χρεοκοπία – που σημαίνει πιστωτικό επεισόδιο – μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές, όπως η ανταλλαγή ομολόγων, στο τραπέζι», σημείωσε ο κ. Άσμουσεν, λέγοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει κατάσταση εφιαλτικής ανάγκης είναι μια αλήθεια διακηρυγμένη από την πραγματικότητα. Ωστόσο, τώρα ευθέως αμφισβητείται και η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να υποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση που έως τώρα απολαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου