Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ελληνικό: Θα γίνει της... Κερατέας!


Από το Πράσινο Ποντίκι 3.3.2011

Της Βάλιας Μπαζού*

Δεν πρόκειται ούτε για πρόβλεψη ούτε για προφητεία. Πρόκειται απλώς για κοινή λογική, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη, συνεχίζει να προκαλεί με τις ίδιες κινήσεις, αποκαλύπτοντας – και αυτό είναι το πρόβλημα – ότι δεν πρόκειται για λάθος στρατηγική, αλλά για δομημένα στοιχεία του χαρακτήρα της.

Όπως στην Κερατέα, έτσι και στο Ελληνικό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεροπτικά, αντιμετωπίζει υποτιμητικά πολίτες, φορείς και επιστήμονες, δείχνει να αγνοεί ή πράγματι αγνοεί γεγονότα και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία.

Όπως στην Κερατέα, έτσι και στο Ελληνικό η κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία πέρασε μέσα σε μια νύχτα, από την ωδή στη διαβούλευση, στη φοβική και ενοχική κρυψίνοια, από τις ανοιχτές διαδικασίες στην ομερτά.

Και το χειρότερο είναι ότι με τις επιλογές της αποδεικνύει ότι δεν δείχνει κανέναν πολιτικό σεβασμό στη δύναμη της συγκυρίας και της χρονικής στιγμής.

Γιατί δεν χρειάζεται καμιά βαθιά πολιτική σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι, όταν η κοινωνία δέχεται καταιγισμό δυσβάσταχτων μέτρων, όταν η ζωή της πλειονότητας των πολιτών αλλάζει μέσα σε μια νύχτα προς το χειρότερο, όταν ο φόβος και η ανασφάλεια είναι καθημερινοί συνομιλητές, τότε μια αραχνοειδής ρωγμή μετατρέπεται σε βαθιά κόκκινη γραμμή και ένα «τοπικό» ζήτημα απορροφά τη γενικευμένη ένταση, τη γενικευμένη οργή και μετουσιώνεται σε μπετόν αρμέ αντίδραση.

Για του λόγου το αληθές αρκούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις των κατοίκων της Κερατέας με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Για του λόγου το αληθές αρκεί η ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν για το Ελληνικό 65 δίκτυα, οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες και δημοτικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα. Πολίτες από σχεδόν όλους του δήμους της Αττικής αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, την Ύδρα, την Καρδίτσα, τον Άραχθο, την Πρέβεζα, την Πάρο, τη Δράμα και τις Σέρρες!

Γιατί στην περίπτωση του Ελληνικού η κυβέρνηση κατάφερε, αντί για Μητροπολιτικό Πάρκο, να δημιουργήσει Μητροπολιτική Αντίδραση!

Κοκτέιλ αναμενόμενο, αφού η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε αναγάγει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σε σύμβολο και σημαία.

● Είχε δεσμευτεί στους πολίτες και τους φορείς.

● Είχε σηκώσει την παντιέρα της αντίστασης απέναντι στον Γιώργο Σουφλιά.

● Και τώρα τα ίδια αυτά πρόσωπα, αφού υπέστειλαν τη σημαία, πέταξαν από το κάδρο τους πολίτες, τους φορείς και τους Έλληνες επιστήμονες, επιλέγοντας την πολιτική των κλειστών θυρών.

Οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των 6.000 στρεμμάτων γίνονται στο Κατάρ και τα σχέδια στο γραφείο του Ασεμπίγιο στην Ελβετία. Οι δήμαρχοι, οι φορείς, οι κάτοικοι της περιοχής, οι επιστήμονες του ΕΜΠ αντιμετωπίζονται είτε λες και είναι αόρατοι είτε λες και είναι ενοχλητικές παρωνυχίδες. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο στο Ελληνικό θα γίνει της Κερατέας!


(Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 3.3.2011 στο Ποντίκι)


Ελληνικού... κίνημα*

Εάν κάτι έχει πετύχει απόλυτα η κυβέρνηση, αυτό είναι η δημιουργία κινημάτων και η συσπείρωση των πολιτών… Μετά την έμπνευση που έδωσε για τη δημιουργία του κινήματος «Δεν πληρώνω», μετά την μπετόν αρμέ αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας, το νέο δημιούργημά της είναι το Κίνημα Μητροπολιτικής Αντίστασης για το Ελληνικό. Ένα κίνημα που άρχισε να «γεννιέται» μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση του Ελληνικού και να κάνει γαργάρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Χαρακτηριστική είναι η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης, με την οποία επισημαίνουν: «Θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα αναιρεί τη μετατροπή του Ελληνικού σε πάρκο και θα το μετατρέπει σε χώρο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της ζωής μας, της υγείας μας και των μελλοντικών γενιών».

Και εάν η αντίδραση των όμορων δήμων θεωρείται για την κυβέρνηση – και για πολλούς ακόμα – αμελητέα, δεν θα συμβεί το ίδιο με το κίνημα, που αργά αλλά σταθερά παίρνει διαστάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εν κρυπτώ χειρισμοί της κυβέρνησης και το συστηματικό άδειασμα που κάνει σε δήμους και φορείς της περιοχής είχαν αποτέλεσμα τη συσπείρωση ομάδων και πολιτών σχεδόν από όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, αλλά και από πόλεις της περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ανοικτή επιστολή που απευθύνεται προς την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εμίρηδες υπογράφουν μέχρι στιγμής 65 πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών, καθώς και δημοτικά σχήματα από το Χαϊδάρι και την Πεντέλη μέχρι τις Σέρρες και την Ύδρα!


Σύμβολο αγώνα

Στην ανοιχτή επιστολή επισημαίνεται: «Σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα πουληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί, αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει τίποτε πλέον όρθιο, θα πουληθεί η γη μας, τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας, το νερό που πίνουμε και η θάλασσα που κολυμπάμε. Το Ελληνικό δεν θα πουληθεί γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας, να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι!».

Οι 65 φορείς και κινήσεις πολιτών υποστηρίζουν τη μελέτη του Πολυτεχνείου που έγινε για λογαριασμό της ΤΕΔΚΝΑ, η οποία με στοιχεία αποδεικνύει ότι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στα 6.000 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου είναι και αναγκαία και εφικτή και οικονομική λύση. Όπως επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή, «το πάρκο κοστίζει όσο το ένα τέταρτο ενός γερμανικού υποβρυχίου που γέρνει! Το πάρκο θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη αν δεν σπαταλούσαν ή δεν χάριζαν στις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο τα 80 εκατομμύρια ευρώ των συμβάσεων που οι ίδιοι υπέγραψαν από το 2005».

Αναλυτικά παρουσιάζουμε και τις 65 οργανώσεις που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, γιατί έχει μεγάλη σημασία η «γεωγραφία» τους. Επισημαίνεται ότι η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Την επιστολή υπογράφουν:

♦ 6 Δίκτυα: Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών, Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό, Δίκτυο πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

♦ 27 φορείς: Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων Αθήνας - Αττικής, Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του κτήματος Ζωγράφου, «Αντίλογος» - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης, OIKO-ΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου, Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού, Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος Αττικής «Η Αργυρούπολη», Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία», Επιτροπή κατοίκων για του Φιλοπάππου, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Πευκίτες - Πεντέλη Οικολογική Κίνηση Πεύκης, Φίλοι Πυριτιδοποιείου - Αιγάλεω, Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, Σύλλογος «Φυσιολάτρες, Ορειβάτες, Σπηλαιολόγοι», Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Αττικής, ΒΙΟΖΩ - Bιο-καταναλωτές για ποιοτική ζωή, Σύλλογος «Δικαίωμα Ζωής», Γλυφάδα, Επιτροπή Ακαδημίας Πλάτωνος, Όμιλος Α.Ε.Τ.Ο.Σ. Γλυφάδας, Συνέλευση Λόφου Λαμπράκη, «Ενωτική Πρωτοβουλία» Καθηγητών ξένων γλωσσών Ν. Αττικής, Nosotros - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος - Αθήνα, MOnuMENTA, Ομάδα Πολιτών Πανοράματος Θεσσαλονίκης, Φίλοι της γης (Θεσσαλία).

♦ 28 Δημοτικά σχήματα: Δημοτική Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», Δημοτική Κίνηση Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου «Άλλος Δρόμος», Αυτόνομη Πρωτοβουλία πολιτών Αλίμου, Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι», Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Δημοτική Παράταξη «Αριστερή Όχθη» Νέας Ιωνίας, Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, Δημοτική Κίνηση «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», Δημοτική Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου - Ταύρου «Δράση Τώρα», Κίνηση Πολιτών Γέρακα, Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα», Κίνηση Πολιτών Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα», Δημοτική Κίνηση Αγ. Αναργύρων - Καματερού «Αλληλεγγύη η δύναμή μας», Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «Κόντρα στον καιρό», Δημοτική Κίνηση Νέας Σμύρνης «Στροφή», Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε κίνηση» Δάφνης - Υμηττού, Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια άλλη πόλη», Δημοτική Κίνηση «Δύναμη Πολιτών» Δήμου Μαραθώνα, Αριστερό Σχήμα Ιλίου, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού - Παπάγου, Κίνηση Πολιτών Ύδρας, Δημοτική Παράταξη «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου», Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, «Διάβαση Πεζών» - Δημοτική Κίνηση Σερρών, Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας, Δημοτική Κίνηση «Καρδίτσα, Πόλη της Αλληλεγγύης», Δημοτική Κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο».

Συνυπογράφουν επίσης: «Σπίθα» Αργυρούπολης - Ελληνικού - Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Νέοι Πράσινοι, Νεολαία Οικολόγων Πράσινων, Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίων Προαστίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου